Dubrovnikin edustaa värittävät useat saaret, karikot ja kivikot. Ne ovat toimineet Dubrovnikin suojakilpenä vuosisatojen ajan, suojaten varakasta kaupunkia merirosvoilta ja Välimeren ajoittain voimakkailta myrskyiltä. Nykyään saaret tunnetaan kauniista luonnostaan, upeista rannoistaan ja rauhallisesta ilmapiiristään. Saaret ovatkin erinomainen päiväretkikohde Dubrovnikin loman aikana. Useille saarista on hyvät ja säännölliset lauttayhteydet Dubrovnikin satamasta.
Valtaosa aivan Dubrovnikin edustalla olevista kivikoista ja saarista kuuluu Elafiti-saariin. Yhteensä saaria on viisi, ja rykelmään kuuluu lisäksi runsaasti erilaisia kivialueita ja riuttoja. Koločep, Lopud ja Šipan ovat asutettuja, kun taas Jakljan ja Olip ovat ainakin toistaiseksi ilman pysyvää asutusta. Ensimmäiset merkinnät saarista ovat antiikin Rooman ajoilta, ja ne on nimetty saarilla aikoinaan asuneiden peurojen mukaan ('elaphos' on kreikkaa ja tarkoittaa peuraa). Elafitin saaret ovat loistava kohde, jos kaipaa rentoutumista ja luonnon helmaa; saarten luonto on pitkälti koskematonta ja niiden rantoja huuhtoo kristallinkirkas merivesi.
Šipan on Elafitin saarista suurin ja sieltä löytyy myös eniten asukkaita. Saaren kaksi suurinta asuinkeskittymää ovat Šipanska Luka ja Suđurađ, jotka erottaa toisistaan suuri pelto. Šipan on täydellisen rauhallinen rantalomakohde, mutta tarjoaa myös paljon historiaa ja kulttuuria. Saarelta löytyy lukuisia renessanssin ajan rakennuksia, kuten linnakkeita, kirkkoja ja kappeleita. Lisäksi paikalliset ovat kuuluisia vieraanvaraisuudestaan – älä siis hämmästy, jos joku vieras lähestyy sinua ja tarjoaa maistettavaksi yhtä paikallisista herkuista tai viineistä.
Lopud on Elafiti-saarista kenties varakkain. Lautta Dubrovnikistä kulkee saaren keskustaan (myös nimeltään Lopud), missä voi majoittua johonkin muutamista hotelleista tai vuokrata loma-asunnon tai talon. Lopudin hiekkarannat ovat kuuluisia kauneudestaan, etenkin sen pääranta Šunj, ja lisäksi saarelta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää. Virkistävän uintireissun jälkeen voi vierailla Lopudin lukuisissa keskiaikaisissa kirkoissa, torneissa tai muureilla, tai tutustua vaikkapa 1400-luvulta asti säilyneeseen arvokkaaseen taidekokoelmaan, joka sijaitsee saaren suuressa luostarissa.
Koločep on saarista pienin ja sijainniltaan lähimpänä Dubrovnikia - niinpä se on myös saarista suosituin. Koločepin lempinimi on ”vihreä saari”, sillä sen pintaa varjostavat runsaat oliivi-, mänty- ja sitruunapuut. Saaren kahdesta pienestä kylästä on kulkuyhteys toisiinsa, tarkoittaen yhtä ainutta mutkaista tietä, jonka reunoja koristavat monet keskiaikaisen arkkitehtuurin jäännökset. Koločep on täydellinen kohde, jos haluaa lyhyen tauon kaupungin sykkeestä. Hiekkarantojen lisäksi sieltä löytyy myös suuri, vehreä puisto.
Lokrum on asuttamaton saari vain 10 minuutin lauttamatkan päässä Dubrovnikista. Vaikka Lokrum on saavuttanut kohtuullisen suosion matkakohteena, se on onnistunut säilyttämään salaperäisyytensä. Saaresta tekee erityisen se, että se mainitaan useissa vanhoissa legendoissa ja kansantaruissa. Lokrumista löytyy esimerkiksi keskiaikainen linna, jonka tarun mukaan rakennutti Rikhard Leijonamieli, sekä kaunis kasvitieteellinen puutarha, jonka lajitarjonta on hämmästyttävä. Koko saari onkin julistettu luonnonsuojelukohteeksi. Lisäksi yksi Lokrumin ominaispiirteistä on sen pieni, suolainen ”järvi”, joka linkittyy suoraan mereen. Kuolleen meren nimellä kulkeva poukama on avoinna uimareille ja auringonpalvojille.