Dubrovnikin sää ja ilmasto

Sää
'Gun turret on old city walls of Dubrovnik city (Croatia) with island Lokrum in background.' - Dubrovnik
'Gun turret on old city walls of Dubrovnik city (Croatia) with island Lokrum in background.' Ivica Drusany / Shutterstock

Dubrovnik sijaitsee Adrianmeren rannikon eteläosassa, ja alueella vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto. Talvet ovat leutoja ja kesät pitkiä, kuumia ja kosteita.

Paras aika vierailla Dubrovnikissa on kevään ja kesän kuukausina. Ilmassa leijailee yrttien, metsien ja sitruspuiden tuoksu, ja merivesi on lämmintä mutta virkistävää.

Lämpiminä kuukausina Dubrovnik kylpee auringossa, ja pilviset sadepäivät ovat harvassa. Vuosittain aurinkoisia päiviä kertyy yli 250 ja keskimääräinen lämpötila on 17 celsiusastetta. Elokuu on vuoden kuumin kuukausi, jolloin keskilämpötila on 26 astetta ja kuumimmat lämpötilat vielä paljon korkeampia. Silloin on tärkeää käydä välillä meressä viilentymässä. Meriveden lämpötila on aina keskimäärin 21 astetta, ja se on lämpimimmillään toukokuun alusta syyskuun loppuun, joskus kesäkausi tuntuu jatkuvan pidempäänkin. Kuumimpina kuukausina mereltä puhaltava tuuli helpottaa usein oloa hikisimpinä päivinä.

Vaikka kevät- ja kesäkuukaudet ovat ehdottomasti suosituin aika matkustaa Dubrovnikiin, on sinne mahdollista matkustaa lämpimien kelien perässä vuoden ympäri. Syksy alkaa suhteellisen myöhään ja silloin sää on usein pilvistä ja ajoittain sateista. Myös talvikuukausina sadepäiviä kertyy keskimääräistä enemmän, marraskuun ollessa vuoden sateisin kuukausi (keskimäärin mitattu sademäärä 241,9 mm). Talvesta huolimatta lämpötila ei putoa nollan alapuolelle. Tammikuu on vuoden kylmin kuukausi 9 asteen keskilämpötilallaan; silloin kylmät tuulet Bura ja Jugo ovat voimakkaimmillaan. Tuulet tekevät Dubrovnikistä joidenkin mielestä epämiellyttävän kohteen talvikuukausien aikana, mutta toisaalta ne ovat yksi alueen erityispiirteistä.